pondělí 4. prosince 2017

Krmení syrovým masem


Proč zrovna syrové maso? Je to opravdu ta nejlepší volba? 
  Když se zamyslíme nad tím, čím se volně žijící kočka živí, zjistíme, že hlavní složkou potravy jsou čerstvě ulovená zvířata. Kočka  uloví a sežere celou myš včetně srsti, vnitřností a žaludku i s jeho obsahem.

Co kočce nabízíme jako potravu my? Pěkně tvarované granulky a voňavé konzervy - často plné obilovin. Je to opravdu to nejlepší? Není nic lepšího?


Štěně - od 2 měsíců na mase, nyní 4 roky. Jediný zdravotní problém vrozená luxace pately

Syrová strava - BARF

  Krmit kočku přirozenou stravou by znamenalo dopřát jí celá zvířata. Myši, ptáky, hmyz... Pro většinu z nás je tento způsob krmení nemožný.
Čím můžeme nahradit ulovenou kořist? 
Logická odpověď je masem (svalovina, kosti a vnitřnosti).
Proč se spousta lidí bojí krmit masem a dává přednost granulím?
Důvodů je několik. Nejčastěji se lidé bojí, že nebude mít kočka dost živin z doma připravovavé stravy a taky se bojí parazitů ze syrového masa. Někteří chovatelé maso vaří, aby se zbavili možných cizopasníků a zárodků nemocí. Varem však dochází k denaturaci bílkovin a ztrátě vitamínů a pro kočky nezbytného taurinu.
Jak to tedy je? Je možné krmit syrovým masem beze strachu?
  Ano, je to možné. Maso jak pro zvířata, tak pro lidi, je veterinárně testováno. Díky rychlému trávení a kyselému prostředí žaludku je kočka velmi odolná proti parazitům a také málo citlivá k nemocím ze syrového masa jako je např. salmoneloza. Pro klid duše můžeme maso 48 hodin  přemrazit a pravidelně nechat kočce vyšetřit trus na parazity a následně odčervit. Dalším důkazem toho, že kočkám syrové maso prospívá, jsou zkušenosti chovatelů, kteří BARFují a kočky jsou v bezvadné kondici a naprosto zdravé. Mám dlouholetou zkušenost s krmením psů syrovým masem. Psi jsou zdraví, vitální, bez parazitů, neznají zubní kámen ani problémy se srstí. Jsou spokojení a já taky, protože vím, že maso je pro ně přirozené a chutná jim. Proto jsem přesvědčená, že BARF je pro kočky nejvhodnějším krmením.

Čupakabra od 5 týdnů na syrovém mase
Vyvážená strava
  Na otázku, jestli bude mít kočka dost živin jen z masa, odpovídám ano. Při troše snahy a studia není těžké sestavit vyvážený jídelníček. BARF není o počítání vitamínů a živin, BARF je o pestrosti stravy. Pokud svému mazlíčkovi sestavíte jídelníček tak, aby byl co nejpestřejší, tak se nemusíte bát, že by něčeho měli nedostatek. Strava kočky by měla být složená v poměru 80% svalovina, 10% kosti, 10% vnitřnosti (polovinu z vnitřností by měly tvořit játra). Tyto poměry je důležité zachovávat v dlouhodobém časovém měřítku, nikoli v každé krmené dávce. Názory na zeleninu se liší. Já osobně zeleninu kočkám nedávám, protože ji odmítají a v přírodě by ji také nežraly.


  Nebojte se krmení syrovým masem, zvládne to opravdu každý. Podrobnější návod jak na to najdete v článku  Jak začít BARFovat 

Žádné komentáře:

Okomentovat

TOP měsíce

Seznamování koček

Máte doma kočku a chcete jí pořídit kamaráda? Bojíte se seznamování? Nevíte jak nejlépe postupovat? Každý, kdo už doma kočku má a chce si po...