pondělí 4. prosince 2017

Jak začít BARFovat


Rozhodli jste se krmit masem a nevíte jak začít? Jaké maso koupit a kde? Čím začít a čemu se raději ze začátku vyhnout? Připravila jsem pro vás článek, který vás provede prvními dny na BARFu.

Jaké maso je vhodné pro začátek?
  Ze svaloviny je vhodné začít hovězím nebo kuřecím, výborné je hovězí srdce (srdce stejně jako žaludek považujeme za svalovinu nikoli vnitřnosti). Doporučuji první týden až 14 dní krmit svalovinou s troškou vnitřností (pokud kočka nemá průjem postupně množství vnitřností zvyšujeme). Pokud maso kočka odmítá, je možné ho přelít vařící vodou nebo krátce povařit. Postupně dobu varu zkracovat. Další možností je přimíchat syrové maso k oblíbené kapsičce a postupně snižovat množství kapsičky a navyšovat množství masa.
Kosti?
  Až si kočka zvykne na syrové maso můžete pomalu přidat kosti. Vhodné jsou masité kosti jako kuřecí křídlo, krky nebo skelet. Kosti dáváme vždy syrové! Varem kosti tvrdnou, lámou se a stávají se špatně stravitelnými. Ostré, nestrávené kousky kostí mohou způsobit zdravotní problémy. Se syrovými kostmi si zažívání kočky hravě poradí.
 S kostmi začněte pomalu. Velké množství kostí může způsobit zácpu. Tomu lze předejít i tím, že kosti podáváme  spolu se svalovinou. V jedné porci můžeme dát například jeden kuřecí krk a kousek jater nebo srdce. Některé kočky odmítají kousat, jiné zbaští kuřecí krk jako nic. Já kosti kotěti sekám nebo melu, pouze dlouhé stehenní dávám na okusování. Dospělá kočka sežere celý kuřecí krk naprosto bez problému. Některé kočky odmítají kosti kousat i jako dospělé a je možné kuřecí krky namlet na mlýnku a podávat mleté nebo nasekané.

Jednotlivé složky stravy by měly být zastoupeny přibližně v poměru 

80% svalovina, 10% kosti a 10% vnitřnosti


Kvalita masa
 Kočky jsou velmi náročné na kvalitu masa, proto je dobré nakupovat přímo u řezníka a zamrazit si balíčky. U koček většinou nepochodíte s masem pro psy nebo po datu spotřeby.
  Můj nákup pro kočky vypadá tak, že koupím kuřecí čtvrtky, ty vykostím, dlouhé kosti jim dám na okus, kůže dám psům. Pánevní kosti nasekám a smíchám se svalovinou a přidám hovězí játra nebo svalovinu, udělám balíčky asi po 100g a zamrazím. Kuřecí srdce nekrájím, pouze zamrazím. Vepřové nakrájím na kousky a smíchám s kuřecím skeletem a zase nabalíčkuji. Dále kupuji kachní, krůtí a králičí maso.

Balíčky masa a kostí


Jak často krmit?
  V přírodě kočka dlouho číhá na myš a pak se nadlábne a zase číhá. Mezitím uloví kobylku nebo mouchu a pak zase myš nebo ptáčka. Kočka má velmi rychlé trávení a nesmí hladovět. Moje Míca byla zvyklá mít neustále k dispozici granule. Doporučeje to mnoho chovatelů. I někteří BARFaři nechávají kočkám granule po celý den. Mě se to neosvědčilo. Míca byla ze začátku líná kousat a tak dala přednost granulím, které prostě spolykala. Granule jsem odstranila a krmila 3x - 5x denně. Vždy jim dám misku s masem a pokud se do toho za pár minut nepustí, tak to schovám a dám později.

Mlsná kočka
  Míca ze začátku maso odmítala a dala přednost kapsičkám a granulím - jsou chuťově výraznější. Já jsem před přechodem na syrové maso kočkám asi 14 dní vařila. Tím se Míca naučila jíst i méně "voňavou" stravu. Stejně semtam ještě vymýšlela a syrové maso nechtěla. Přišla jsem na to, že je dobré to, co moc nemusí, dávat ráno po probuzení. To bývají nejhladovější a navíc maso "ochutím" vitamínovou pastou. Většinou to potom sežerou, pokud to není nový druh masa nebo něco, co jim opravdu nechutná. Zjistila jsem, že si časem zvyknou i na to, co zprvu odmítaly.
  Míca se ani netkla hovězího. Tak jsem jí ho vždy ochutila troškou pasty a když odmítla, dala jsem jí to za dvě hodiny. To už ho většinou snědla. Teď už hovězí baští bez problémů. Dále odmítají maso, které již trošku zavání. Psi se po něm můžou utlouct, ale kočka to nepozře.

50ti gramová porce

Jídelníček

  Jak už jsem psala krmím 3x - 5x denně. Míce dávám 150 - 200 g a Flíčkovi asi 300 g masa. Jedna porce váží 30 - 50 g. Každá kočka je jiná, některé stačí 150 g masa a jiná zvládně i 300 g a přitom je hubená. Pokud kočka hubne víc než chceme, je třeba přidat, pokud naopak tloustne, tak ubrat a zvolit dietnější maso (kuře, králík, krůta).
  Pro představu ráno dávám kuřecí krk a trochu hovězího, odpoledne srdce, v podvečer kuřecí a večer někdy svalovinu s kostí a někdy vnitřnosti. Poměr se snažím dodržovat 80% svalovina, 10% kosti, 10% vnitřnosti (z toho polovinu by měly tvořit játra). Tento poměr však nemusí být dodržen v každé denní dávce dokonce ani v jednom dnu. BARF musí být vyvážen v řádu týdnů. Takže jeden den nemusíte dávat vnitřnosti vůbec a další den třeba 30 % denní dávky - pozor, u některých koček může zvýšený příjem vnitřností způsobit průjem. Jako doplněk dávám sem tam vejce a nepravidelně mořské řasy, lososový olej a vit. pastu GimPet. Nejdůležitější je pestrost (různé druhy masa a vnitřností), tím zajistíte přísun všech důležitých látek.


  Pořád se vám zdá krmit masem složité? Nebojte, rychle se do toho dostanete a z příprava masa se stane rutinou a nezabera víc, než pár minut denně.

1 komentář:

  1. Já jsem Barfu nepřišla nikdy na "chuť". Máme kočky doma, tak mi to přijde takový divný, aby jedly syrový maso. Radši jim kupuju kvalitní granule a kapsičky pro kočky od Ontario :-) . Míchám jim to půl na půl a během chvilky se po jídle úplně zapráší :-) .

    OdpovědětVymazat

TOP měsíce

Seznamování koček

Máte doma kočku a chcete jí pořídit kamaráda? Bojíte se seznamování? Nevíte jak nejlépe postupovat? Každý, kdo už doma kočku má a chce si po...